Ekonomisti s Instituta Adam Smith smatraju da bi privatiziranje Mjeseca ubrzalo znanstveni napredak i cijelom čovječanstvu donijelo koristi, smanjilo siromaštvo te demokratiziralo pristup svemiru

Bizarna ekonomska ideja stigla je ovoga tjedna iz britanskog think tanka, Instituta Adam Smith, čija je članice, Rebecca Lowe, objavila rad u kojem se poziva na – privatizaciju zemljišta na Mjesecu. Njezin je rad objavljen pod nazivom “Space Invaders: Property Rights on the Moon”, i moguće ga je pronaći na ovoj poveznici.

Želite grunt na Mjesecu?

Prema sustavu predloženome u ovom radu, pojedinci bi se u svojevrsnoj dražbi natjecali za kupnju parcela na Mjesecu. One bi inicijalno bile podijeljene među nacijama, a njihova bi prodaja ili iznajmljivanje generiralo ekonomsku korist. Predlaže se i da se zakupcima daju popusti na zemljište u slučaju da ih ovi aktivno održavaju, odnosno poboljšavaju im stanje na način da te aktivnosti rezultiraju općim dobrom i zadovoljavanjem raznih ekonomskih ili znanstvenih potreba.

Reakcije na ideju

Malo je reći kako je ova ideja ekonomistice Lowe izazvala negativne reakcije. Na društvenim mrežama i u medijima već se mogu pročitati i kritike, zgražanja i negodovanja – od onih “pozabavite se prvo oporezivanjem milijardera na Zemlji”, pa sve do argumenta kako prijedlog nije u skladu s međunarodno prihvaćenim Sporazumom o svemiru, potpisanim 1967. godine. U njemu, među ostalim, stoji da “niti jedna država ne smije uključiti dio svemira u svoj sastav, ili ga vojno okupirati”, pa bi privatizacija Mjeseca izravno proturječila onome što su vodeće svjetske nacije dogovorile prije više od pola stoljeća.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay