Na 33. HGK-ovu Forumu poslovanja nekretninama čelnik Udruženja upozorio da se neki dodvoravaju prodavateljima lažnim obećanjima.

U Hrvatskoj se u zadnjih 4 godine stvara nekretninski balon koji bi se uskoro mogao rasprsnuti, a značajnu ulogu u njegovu stvaranju imaju i agencije za nekretnine koje podilaženjem prodavateljima pile granu na kojoj sjede.

Zbog toga pada povjerenje klijenata u posrednike kao i promet nekretnina realiziran kroz angažman agencija, a o ozbiljnosti situacije govore i brojke koje pokazuju rast broja pritužbi na rad agencija.

Na to je svoje kolege upozorio Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore, na 33. Forumu poslovanja nekretninama koji se održao u srijedu u organizaciji HGK.

“Svi znamo što se događalo u krizi 2008. nakon što se ispuhao hrvatski nekretninski balon, i koliko dugo je to trajalo. Danas imamo situaciju da je vrijeme prodavatelja, zbog inflacije raste promet jer ljudi žele imati neku trajnu vrijednost te kupuju nekretnine pa se kolege dodvoravaju prodavateljima, obećaju im prodaju po nerealnim cijenama, i pitanje je koliko i naša struka napuhuje balon.

Izuzetno štetna praksa
Izuzetno štetnom smatra i praksu utaje poreza na promet nekretnina kroz smanjene iznose kupoprodaje u ugovorima, u čemu sudjeluju i agenti.

“Toga ima manje u Zagrebu, a najviše u Dalmaciji, gdje smo imali slučajeve da su prodavali za 2000 eura kvadrat, a pisali 1500 u ugovor, samo da bi si smanjili porez, a posrednici sudjeluju u tim utajama, umjesto da upozoravaju svoje klijente da krše zakone. Zbog toga nemamo niti realnu statistiku”, kaže Ranilović. Česta je i nelojalna konkurencija, nelegalni posrednici, prljava utakmica na tržištu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay