Zahvaljujući njoj roditelji mogu besplatno provjeriti jesu li dobro podijelili djecu na poreznim karticama i zatražiti povrat preplaćenog poreza, koji možda može biti i veći od iznosa kojega im Porezna uprava automatski vraća. Aplikacija se može pronaći i isprobati na linku https://smilunomdomilijuna.hr/#/calculator.

Popodica je skraćenica od POvrat POreza za DIjete (ili DICU), a pomaže roditeljima u provjeri jesu li tijekom 2020. godine optimalno podijelili osobni odbitak za djecu, a ako nisu nudi rješenje i računa koliko će dobiti povrata poreza za 2020. godinu. Aplikaciju je moguće pronaći na novom portalu S Milunom do milijuna i posve je besplatna za korištenje. Bitno je do kraja veljače anonimno ubaciti podatke o primanjima u aplikaciju, predati popunjen ZPP-DOH obrazac poreznoj upravi i čekati ljeto da sjedne uplata novca.

– Ove godine se povrat poreza za mlade osobe računa malo drugačije nego svih prethodnih godina jer mladi do 30 godina imaju pravo na povrat pola uplaćenog poreza i prireza, a oni do 25 na cjelokupan uplaćeni iznos. Zato je posebno važno da mladi roditelji provjere imaju li pravo na dodatni povrat poreza – ističe Toni Milun navodeći kao primjer mladi bračni par, koji će ostvariti pravo na povrat poreza u iznosu jedne mjesečne plaće, ali ako ga ne zatraži neće dobiti niti kune.

– Bračni par Marko (29 godina) i Ana (31 godinu) imaju dvoje djece. Marko ima nešto veću bruto plaću pa je oba djeteta stavio na svoju poreznu karticu. Marko mjesečno prima neto oko 6500 kn, a Ana oko 5300 kn. U ovom slučaju Popodica nudi optimalnu razdiobu po kojoj će preseliti dio osobnog odbitka djece na Aninu karticu. Kao posljedica Marko će dobiti godišnje porezno rješenje po kojem će trebati uplatiti oko 140 kuna, ali Ana će dobiti 6230 kuna povrata poreza i prireza, što znači da par zajedno dobije više od 6000 kuna povrata poreza. Važno je napomenuti da u slučaju da ne predaju ispravno popunjen ZPP-DOH obrazac neće dobiti ništa – objašnjava Milun.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay