– Najavljena liberalizacija tržišta koja bi omogućila strancima da bez potrebne edukacije koju prolaze svi hrvatski vodiči, uz minimum znanja o našoj povijesti, preuzimaju ulogu interpretatora hrvatske baštine, značila bi degradaciju našeg odnosa prema povijesti i kulturi. Najavljenim izmjenama Zakona dovest će se izravno u pitanje i radna mjesta naših građana, i to u situaciji u kojoj je njihova struka ionako izuzetno pogođena posljedicama pandemije.

U gradu s najstarijim komunalnim kazalištem u Europi, na otoku sa čak šest zaštićenih vrijednosti upisanih na UNESCO-ovu listu, u regiji prebogatoj baštinom na svakom koraku, itekako smo svjesni važnosti domaćih vodiča. Poznavanje lokalnih priča, osjećaj za duh prostora u kojem žive, življenje onoga o čemu se govori, ne može biti nadomješteno nikakvom literaturom dostupnom na internetu – tvrdi gradonačelnik.

POLOŽI I VODI

No, Ministarstvo turizma nije prihvatilo niti jedan prijedlog turističkih vodiča na izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, pa one idu u daljnju proceduru i trebale bi biti donesene tijekom idućih mjeseci. Time će se omogućiti državljanima Europske unije da mogu položiti ispit i voditi turiste po Hrvatskoj, dok će obrazovanje biti pojednostavljeno.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay