Četiri najveća prerađivača mesa u SAD-u, koristeći svoju snagu na tom uvelike konsolidiranom tržištu za podizanje cijena mesa i plaćanje niskih cijena uzgajivačima, utrostručili su svoje neto profitne marže od početka pandemije, upozorili su u petak ekonomski savjetnici Bijele kuće, nakon objave podatka o najvećem skoku inflacije od 1982. godine.

Financijska izvješća tih kompanija, koje kontroliraju između 55 i 85 posto američkog tržišta govedine, peradi i svinjetine, u suprotnosti su s njihovim tvrdnjama da su rastuće cijene mesa uzrokovane višim troškovima rada i transporta, naveli su u svojoj analizi objavljenoj na web stranici Bijele kuće savjetnici predvođeni direktorom Nacionalnog ekonomskog vijeća Brianom Deeseom.

Oni su proučili financijska izvješća Tyson Foodsa, najvećeg američkog proizvođača mesa po prodaji, JBS-a, najveće svjetske industrije pakiranja mesa sa sjedištem u Brazilu, Marfrig Global Foodsa, brazilskog proizvođača govedine koji posjeduje većinski udjel u National Beef Packing Company te Seaboard Corpa.

Izvješća pokazuju da od početka pandemije covida-19 te kompanije ostvaruju skok bruto profita od 120 posto i neto zarade za 500 posto. Te kompanije nedavno su najavile da će isplatiti dividende i otkupiti vlastite dionice u ukupnoj vrijednosti od milijardu dolara, povrh 3 milijarde dolara koje su već isplatile svojim dioničarima od početka pandemije.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com