Traže se i računi i evidencija svake litre, grla, kilograma… I po produktivnosti i prihodu na začelju smo EU – pa će se one ispod prosjeka na to “poticati” novim pravilima, koja bi u roku mjesec-dva trebala stupiti na snagu.

Poljoprivrednici će dizati proizvodnost po površini i po životinji i pravdat će to odgovarajućim računima i evidencijama ili će ostati bez dijela potpora – iščitava se to iz novoga prijedloga izmjena postojećih proizvodno vezanih potpora (PVP) iz Programa izravnih plaćanja te Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore, kojima Hrvatska, a i druge članice EU (osim Njemačke), nastoje povećati učinkovitost u smjeru samodostatnosti i prehrambene sigurnosti.

“Dobrovoljne” proizvodno-vezane potpore EK, zapravo, opušta samo u iznimnim slučajevima da poljoprivrednici ne odustanu od određenih proizvodnji, čime bi se ugrozili lanci opskrbe ili povezana tržišta. U nas se one, primjerice, odnose na krave u proizvodnji mlijeka, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu, krmno-proteinske usjeve…

No očito ne daju zadovoljavajuće rezultate. I po produktivnosti i prihodu na začelju smo EU – pa će se one ispod prosjeka na to “poticati” novim pravilima, koja bi u roku mjesec-dva trebala stupiti na snagu.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay