‘Porezni obveznici koji imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za 2020. ili koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku iste mogu podnijeti putem sustava ePorezna, odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu, odnosno uobičajenom boravištu najkasnije do 1. ožujka 2021. (ponedjeljak)’, izvijestili su iz Porezne uprave.

Poreznu prijavu dužni su na obrascu DOH predati porezni obveznici koji su u protekloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, djelatnosti slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga. Iznimka su samostalni djelatnici u sustavu paušalnog oporezivanja, kojima Porezna uprava određuje osnovicu i razrezuje poreznu obvezu za cijelu godinu.

Ove godine povrat poreza dobit će i oko 300.000 mladih koji su bili zaposleni tijekom 2020. godine po osnovi olakšica uvedenih početkom 2020. u četvrtom krugu Marićeve porezne reforme.

Mladi do navršenih 25 godina dobit će nazad sav naplaćeni porez na dohodak i prirez dok će onima između 25 i 30 godina država vratiti polovicu naplaćenog poreza i prireza. Ministarstvo financija procjenjuje da će ovoj kategoriji poreznih obveznika država po toj osnovi vratiti oko 700 milijuna kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay