U Hrvatskoj je 96 tisuća privatnih iznajmljivača.

Sudeći po onome što se kuha posljednjih dana, sprema im se novi porez. Kolokvijalno ga se već zove “porez na apartmane”, a snažno ga gura Hrvatska udruga poslodavaca kroz razgovore s Vladom, piše Slobodna Dalmacija.

Prokleto dosadna destinacija

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, upozorava da bi daljnje podizanje nameta cijelu jednu branšu, koja je do sada imala izvrsne rezultate i bila najbolji reprezent našeg turizma, bacilo na koljena.

Na Jadran najviše dolaze obitelji koje pripadaju srednjem sloju, mahom iz tranzicijske Europe: Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke… Riječ je o tzv. rivijernom turizmu: tjedan ili dva sunca i mora, kupanja i izležavanja na plaži. Možemo li opstati bez njihovih deviza? Sumnjam.

Porastom cijena privatnog smještaja, objašnjava Barbara Marković, takve ćemo goste izgubiti i već ih gubimo, a one s dubljim džepom nismo u stanju ugostiti jer Hrvatska naprosto nema sadržaje za takvu klijentelu. Mi smo u tom smislu i dalje prokleto dosadna destinacija.

Na sajmu turizma u Berlinu, Nijemcima, našim vjernim gostima, nismo više na popisu prvih pet destinacija u koje odlaze na odmor. Znači, već smo preskupi zbog inflacije koja je napravila svoje, a novi nameti potpuno bi nas dokrajčili…

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr