Cijena dionice Credit Suissea jučer je u jednom trenutku potonula za čak 30 posto, nakon što je najveći bankin kreditor, Saudi National Bank, objavio da nije više u mogućnosti pružati joj financijsku pomoć jer bi premašio zakonsko ograničenje o vlasničkom udjelu do 10 posto.

Credit Suisse je sinoć priopćio da će posuditi do 50 milijardi švicarskih franaka od Švicarske nacionalne banke, kako bi uvjerio ulagače da ima potrebnu gotovinu za nastavak rada.

“Ova dodatna likvidnost podržala bi temeljne poslove i klijente Credit Suissea dok banka poduzima potrebne korake za restrukturiranje poslovanja, odnosno stvaranje jednostavnije i fokusiranije banke izgrađene oko potreba klijenata”, rekla je banka.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr


Čini se da bi kriza povjerenja u banke koja je inicirana slomom američke Silicon Valley Bank (SVB) mogla sa sobom povući ogromnu europsku banku, Credit Suisse. Iako problemi Credit Suissa ne nalikuju onima SVB, ta institucija osnovana prije 167 godina u zadnje vrijeme opterećena je nizom skandala i pratećih istraga, a svim bolje upućenim tržišnim sudionicima poznato je kako je zbog krivih poslovnih procjena i loše kontrole rizika postala najslabija karika krupnog europskog bankarstva.

Broj skandala koji je pratio Credit Suisse – jednu od najvećih i najpoznatijih kuća u biznisu upravljanja osobnim bogatstvima – zapravo je bio nevjerojatan, a uključivao je kao aktere kriminalce, ruske oligarhe, švercere drogom…

Situacija u Credit Suisse brzo bi mogla srušiti legendu o sigurnom švicarskom bankarstvu.

Tijekom dana priznali su da su imali velike odljeve, ali nisu precizirali kolike. Glavni izvršni direktor Ulrich Korner samo je potvrdio kako im klijenti nastavljaju povlačiti novac. Tijekom prošle godine na razne načine iz Credit Suissa povučeno je 111 milijardi švicarskih franaka.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr