Stranka Promijenimo Hrvatsku predložila je u četvrtak povećanje minimalne plaće s 2620 kuna na 4000 kuna neto, odnosno da minimalac umjesto za 131 kunu poraste za značajnih 1380 kuna.

Promijenimo Hrvatsku u priopćenju ocjenjuje da je Vladin prijedlog povećanja minimalca za 131 kunu beznačajan, a s druge strane stimulira poslodavce na njegovo zadržavanje na toj razini, pa čak da ga isplaćuju i oni koji bi mogli isplatiti značajno veći iznos.

Po tom prijedlogu, izdvajanja za doprinose iznosila bi 591,65 kuna, dok bi olakšica za poslodavce bila 50 posto, pa bi poslodavac na doprinosima uštedio 295 kuna, a radniku neto minimalac porastao samo za 131 kunu.

Umjesto toga, minimalnu bi plaću trebalo povećati za 1380 kuna, a na taj iznos ne bi se obračunavali doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i drugi nameti. Onoliko koliko poslodavac izdvoji za radnike kumulativno tijekom godine, za taj iznos bi mu se umanjila osnovica za obračun poreza na dobit.

Na taj način prestala bi praksa isplate dijela plaće radnicima “na crno” ili u gotovini na ruke. Poslodavce bi se stimuliralo smanjenjem poreza na dobit, smanjenjem ili ukidanjem brojnih parafiskalnih nameta i povećanjem neoporezivog dijela plaće.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Shutterstock