Pozajmljivač kriptovaluta, kompanija BlockFi, podnijela je zahtjev za bankrotom po Chapter 11 Zakona o bankrotu SAD-a. Nastavak je to događaja započetih početkom studenoga, koji su kulminirali bankrotom kriptomjenjačnice FTX 11. studenog, također po Chapter 11. To je dio Zakona o bankrotu SAD-a kojim se dopušta nastavak poslovanja tvrtke uz reorganizaciju, za razliku od bankrota po Chapter 7, koji je “pravi” bankrot, kroz likvidaciju.

U zahtjevu za bankrotom se navodi da kompanija ima više od 100.000 vjerovnika kojima duguje određene iznose. Najveći među njima je Ankura Trust, kompanija koja ustvari predstavlja druge vjerovnike prilikom bankrota, kojoj BlockFi duguje 729 milijuna dolara.

Kompanija kojoj duguje drugi najveći iznos, od 257 milijuna dolara, sama je kriptomjenjačnica FTX. Čudno u normalnim okolnostima, ali ne u vezi s kriptokompanijama, u zahtjevu za bankrotom se imovina procjenjuje na 1 do 10 milijardi dolara.

Bankrot BlockFia, zajmodavca kriptovaluta i de facto kriptobanke

Osnovana 2017., kompanija se u početku bavila pozajmicama u kriptovalutama. Od tada se opseg poslova širio, pa danas funkcionira slično kao banka, samo s kriptovalutama. Osim pozajmica omogućuje štednju, trgovanje kriptovalutama, plaćanje i druge financijske usluge.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay