Promjene na tržištu nekretnina. Prema podacima Porezne uprave i Hrvatske gospodarske komore, u prvoj polovini godine manje je prodanih nekretnina u odnosu na lani, kada je i započeo takav trend. Pad prometa u bližoj perspektivi trebao bi značiti i korekciju cijena nekretnina, posebno onih starije gradnje

‘Dogodilo se ono što smo najavljivali već krajem prošle godine. Pao je primarno broj transakcija na našem tržištu, obično tako biva kada se krene mijenjati ciklus tržišta, a sad smo definitivno ušli u novi. Prvo počnu padati transakcije, a tek kasnije eventualno cijene, no mislimo da ovaj put neće doći do drastičnih promjena’, rekla je Lana Mihaljinac Knežević, iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, za središnji Dnevnik HRT-a.

‘Imamo veliki problem s nedostatkom ponude. Moramo promatrati tržište kroz segment novogradnje i starogradnje. U segmentu novogradnje mislimo da će se barem za sada manje više svi projekti, jer ih je nadovoljno, nastaviti apsorbirati.

U segmentu rabljenih stanova, ističe stručnjakinja, svakako treba doći do korekcije tražene cijene.

‘Krajem prošle godine smo već vidjeli razilaženje između traženih i realiziranih cijena, što je prvi indikator da su tražene cijene previsoke. A, ovaj pad transakcija govori da je sve manji broj kupaca spreman ili u mogućnosti platiti nerealno procijenjene rabljene stanove’, rekla je Mihaljinac Knežević.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay