Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je države koje razmatraju korištenje kriptovaluta kao službenog sredstva plaćanja, svega mjesec dana uoči korištenja bitcoina u El Salvadoru čime će ta država postati prva na svijetu.

Svjetski financijski policajac upozorio je kako bi rašireno korištenje kriptovaluta moglo zaprijetiti “makroekonomskoj stabilnosti”, a potencijalno i narušiti financijski integritet, kroz vezu kriptovaluta i nezakonitih aktivnosti, prenosi Financial Times.

Valja naglasiti kako se MMF nije izravno referirao na odluku vlade El Salvadora. Međutim, u kontekstu pregovora s tom južnoameričkom državom oko milijardu dolara zajma, uvođenje bitcoina u platni sustav može zakomplicirati međusobne odnose.

“Ne mislim da su razmišljali o svim implikacijama”, osvrnuo se na odluku salvadorske vlade Ricardo Castaneda, stariji ekonomist i koordinator za El Salvador u think-tanku Icefi. “To je eksperiment. Bit će zanimljivo vidjeti funkcionira li ili ne, ali su implikacije vrlo ozbiljne”, smatra Castaneda.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay