Nastavlja se istraživanje Europske središnje banke oko projekta digitalnog eura, elektroničke inačice gotovine koju bi ESB uveo kao dopunu klasičnoj gotovini, kovanicama i novčanicama

Digitalni euro projekt je “digitalizacije” europske zajedničke valute, koja uskoro postaje i službena valuta u Hrvatskoj. Takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja, kojim bi se mogli služiti svi u europodručju, a bio bi siguran i jednostavan za uporabu kao gotovina danas, dok za njegovu upotrebu ne bi bilo nužno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju.

Europska središnja banka (ESB) pokrenula je u listopadu prošle godine taj projekt i radnu skupinu, s ciljem istraživanja mogućnosti plasiranja vlastite digitalne valute. Radna skupina već je načinila određene korake, a u najnovijem je izvješću o napretku istaknula četiri ključna područja na kojima se trenutačno radi.

Četiri stupa sustava

Prvo područje je ono dizajna ove valute i načina funkcioniranja monetarnog sustava. Za to je, kažu, ključna suradnja privatnog i javnog sektora, bitno je odrediti koje su točno uloge ESB-a kao izdavača i ostalih posrednika na tržištu, kao i tko će i kako distribuirati digitalni euro do krajnjih korisnika. Radi se na određivanju uloga pokretača transakcija, autentifikacije, provjere valjanosti, i ostalih aktivnosti pri plaćanjima, kao i finalnog namirenja među svim uključenim stranama.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay