Svijet je opet na rubu nove krize – inflacija je zavladala razvijenim zemljama, zbog čega središnje banke podižu kamatne stope i guraju tržišta u neizvjesnost. Velike su šanse da će gospodarstva SAD-a i eurozone iduće godine zaroniti u recesiju, stoga je opet krenula navala na zlato, za koje se očekuje da bi moglo poskupjeti i koštati više od 4000 dolara za uncu

Postoji dobra šansa da tržište zlata vidi velik pomak, rekao je Juerg Kiener, direktor i glavni savjetnik za investicije Swiss Asia Capitala, za CNBC, dodajući da ‘to neće biti samo 10 ili 20 posto’, već pomak koji će ‘stvarno postići nove vrhunce’.

Kiener je objasnio da bi se mnoga gospodarstva mogla suočiti s ‘malom recesijom’ u prvom tromjesečju, što bi dovelo do toga da mnoge središnje banke uspore tempo podizanja kamatnih stopa, a to bi zlato odmah učinilo privlačnijim. Naglasio je da je ono ujedno jedina imovina koju posjeduje svaka središnja banka.

‘Od početka 2000-ih prosječan povrat na zlato u bilo kojoj valuti iznosi negdje između osam i 10 posto godišnje. Niste to postigli na tržištu obveznica. To niste postigli ni na tržištu kapitala’, kaže Kiener.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr