Sudovi su u ovu, 2021. ušli s čak 25.000 predmeta koji su stariji od sedam godina, pri čemu mnogima od njih prijeti zastara.

– U ovom trenutku na svim sudovima u Hrvatskoj ima oko 430 tisuća neriješenih predmeta, dok je ukupna duljina trajanja sudskih postupaka 283 dana. Realizacijom ovog akcijskog plana skratilo bi se trajanje sudskih postupaka na 208 dana i riješilo oko 70 tisuća predmeta. Posebna pažnja posvetit će se svim predmetima starijima od sedam godina, kojih je oko 25 tisuća – rekao je tada Malenica.

U međuvremenu je najavio povećanje norme sucima, izmjene nekih zakona te još nekoliko poteza koji se uklapaju u povlačenje sredstava iz Plana za oporavak i otpornost u kojima je reforma pravosuđa značajna stavka.

Nakon prvih šest mjeseci podvučena je crta, a Jutarnji je dobio rezultate. Zadani kvartalni cilj ispunili su svi županijski sudovi, a od općinskih njih tri četvrtine. Općinske sudove dijelom ekskulpira činjenica da su bili zatrpani priljevom novih predmeta.

Kad je riječ o predmetima starijim od sedam godina, županijski su sudovi njihov broj smanjili za 1421 predmet, odnosno za 25 posto, a općinski za 3941 predmet, što čini 19 posto u odnosu na 1. siječnja 2021.

Kad je riječ o postupcima kojima prijeti zastara, postoci su bolji. Županijski i općinski sudovi riješili su ih 45 posto, što znači da su županijski sudovi devet predmeta spasili od zastare, a općinski sudovi njih 73.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay