“TO je dio hrvatskog genetskog koda, štedi se u nekretninama. Rekao bih da nismo educirani ni za dionice, ni za fondove, kod nas se jednostavno ulaže u nekretnine”, ocijenio je Boro Vujović, stručnjak za nekretnine, govoreći za HTV-ovu emisiju Kod nas doma o rastu cijena nekretnina i stanju na tržištu.

Puležanin Dan Pauletta govori o svom iskustvu u Zagrebu.

“Tražili smo stan baš dugo, cijene su vrtoglave, 450 eura je standard za male, nikakve, bijedne stančiće. Ima stanova koji su lijepi i komotni za 700-800 eura, ne znam tko si to može priuštiti u Hrvatskoj”, kaže podstanar Dan. Kaže, razlika između stanovanja u Puli i Zagrebu je minimalno 100 eura.

Štedi se u nekretninama

Hrvati su u vrhu Europe po postotku vlasništva, tako stoji da Hrvati posjeduju više od 80 posto svih dostupnih nekretnina na domaćem tržištu. Prosjek Europske unije je ispod 50 posto.

Tijekom ove godine kupovina zemljišta u pojedinim županijama je porasla za 50 do 100 posto, u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom 2022. Hrvatska ulazi u Schengen, to znači da će strani građani moći neopterećeno kupovati hrvatske nekretnine s francuskim ili njemačkim plaćama.

“Tu se ne može ništa napraviti, mi smo dio Europske unije, punopravna članica, a Europska unija je jedinstven teritorij, tako da se tu nažalost ili na sreću ne može ništa”, pojašnjava Boro Vujović, stručnjak za nekretnine.

Cijene na tržištu nekretnina do daljnjeg neće padati, kaže, a kada se u ovu utrku 2022. uključi i Europa, tek onda izazov počinje.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay