Koliko god dizali cijenu, poduzetnici u turizmu neće moći nadomjestiti rast troškova koji će ih izgurati u gubitke, ne samo zbog platežne moći, već i utrke s konkurentima na Mediteranu.

Gadno je u tom biznisu, taman kad misliš da si zatrpao sve rupe, otvara se još jedna, najdublja i najopasnija. Sektor je turizam, a rupa je inflacija, koja polako i sigurno nagriza optimizam koji se krenuo nazirati s početkom ove godine.

Jer sada je posve jasno, više nisu važne ni covid potvrde, ni broj cijepljenih, ni safe stay ni maske ni antivakseri ni vakseri. Sve te rupe trudili smo se krpati zadnjih godinu dana, smišljali modele, aplikacije, organizirali prosvjede, referendume, ganjali se po društvenim mrežama, spaljivali vještice, tenisače, koga je trebalo. Još nas malo to drži, ali neće dugo, jer u međuvremenu treba od nečega živjeti.

Ali avaj, svaki razgovor koji ovih dana vodite s ljudima iz turizma završava napomenom, ali morat ćemo dizati cijene, ne znamo još koliko, tržište će odrediti, troškovi rastu…Poduzetnici u turizmu, od velikog hotela do malog kafića ili agencije, već su izmrcvareni od dvije godine pandemije, a sve je izglednije da ih čeka još jedna godina koju će morati odraditi s gubitkom.

Jer, u godini u kojoj se svi trude vratiti promet i potražnju treba zadržati konkurentnost, ako nabijemo cijene gosti će otići u Grčku ili Tursku, ako ih pak srušimo, rušimo cijelo tržište i tlo pod nogama. Treba misliti i na potrošače kojima je također poskupio plin, a brzo je jesen i nova sezona velikih režija…Skoro da se sa sjetom vraćamo u bezbrižnu 2021. i banalne covid potvrde.

Kad je turizam u pitanju, donositelji odluka, od političara nadalje, stoga bi se trebali prestati više baviti dezinfekcijom i cijepljenjem, stvarima na koje ni ne mogu utjecati, a one u ovoj godini ni neće biti ključne.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay