Koliko dugo će trajati da se turistička branša oporavi od šokova posljednjih godina, zasad se nitko ne usuđuje prognozirati

Dvije godine pandemije na mnogima su ostavile dugotrajne posljedice. Pored elementarnih pitanja poput života i smrti, mnogi i tijekom i nakon pandemije strahuju za egzistenciju. I samo što su se strahovanja vezana uz pandemiju malo smirila, došla je nova prijetnja – ruska agresija na Ukrajinu.

Zato ne čudi da mnogi pod svaku cijenu žele barem na kratko pobjeći od svakodnevice, isključiti se nakratko od negativnih vijesti. Mnogima to polazi za rukom, ali mnogima i ne. Jer sve ove krize nisu poštedjele ni turističku branšu, piše Deutsche Welle.

Sve je poskupjelo! Hoće li i hoteli i letovi?

Tko je trenutno u potrazi za letovima, često se pita: nije li to prije sve bilo osjetno jeftinije? I često je odgovor na ovo pitanje potvrdan. Razlog tome je s jedne strane poskupljenje kerozina. “Poskupljenje nafte ne osjećaju samo vozači automobila, nego i zrakoplovne kompanije”, kaže za DW Johanna Tillmann iz zrakoplovne kompanije Condor. Kao drugi razlog navodi se pojačana potražnja, što naravno utječe i na rast cijena.

Tome treba pridodati i činjenicu da se hoteli bore s povećanim cijenama i to ne samo goriva i hrane, nego i radne snage. Tijekom pandemije mnogi koji su bili zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu bili su prisiljeni potražiti nova zaposlenja na kojima su i ostali. Zato sad turistička branša vapi za radnom snagom. Ti svi povećani troškovi sad se odražavaju i na visinu cijene hotelskih soba.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay