Alarmantno su, kazala je, porasle i cijene energenata. Plavi je diesel 10 kn, pa treba dati čak tri litre mlijeka za litru plavog dizela

Zastupnica Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) zapitala se u utorak prijeti li Hrvatskoj glad s obzirom na velika poskupljenja niza ključnih proizvoda te izjavila kako ju je strah odgovora na pitanje što nas čeka nakon sezone i slijedeće godine.

U saborskom govoru na slobodnu temu Vukovac je navela da je kilogram pšenice u veleprodaji u travnju bio 62 posto skuplji, a u svibnju 81 posto skuplji nego prije godinu dana, kukuruz se potkraj svibnja prodavao za 2, 07 kuna po kilogramu što je 64 posto više nego lani, a glatko brašno “skočilo“ je za 55 posto.

Iz travnja je poznato da je ulje u godinu dana poskupjelo za više od 50 posto, poskupjelo je i meso, najviše junetina, istaknula je Vukovac te naglasila kako je u svemu tome ostalo nejasno koliko je povećana otkupna cijena tih roba kod hrvatskih poljoprivrednika.

Alarmantno su, kazala je, porasle i cijene energenata, plavi je diesel 10 kuna, pa treba dati čak tri litre mlijeka za litru plavog dizela.

Kako će poljoprivrednici preživjeti taj nesnosni val poskupljenja, upitala se zastupnica i naglasila kako ju je strah odgovora na pitanje što nas čeka nakon sezone i slijedeće godine „uz poskupljenje kamata, ulazak u euro zonu, bez vlastite proizvodnje hrane, uz devastirani ruralni prostor i bez čovjeka u njemu“.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr