ZAGREB, 17. siječnja 2017. (Hina) – Čelnici svjetskih kompanija imaju pozitivno mišljenje o prednostima globalizacije, ali sumnjaju je li ona učinila išta kako bi se premostio jaz između bogatih i siromašnih te ublažio problem klimatskih promjena, pokazuje najnovije istraživanje konzultantske tvrtke PwC o stavovima predsjednika uprava, predstavljeno uoči Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. 

Takav je stav, kažu iz PwC-a, u suprotnosti s prvim istraživanjem mišljenja predsjednika uprava, provedenim 1998. godine, u kojem je prevladavalo pozitivno mišljenje o pokretačima globalizacije.

U proteklih 20 godina, predsjednici uprava su uglavnom imali pozitivno mišljenje o doprinosu globalizacije slobodnom kretanju kapitala, roba i ljudi. Međutim, ovogodišnji ispitanici su skeptični u pogledu činjenice da je pomogla u premošćivanju jaza između bogatih i siromašnih ili ublažila klimatske promjene. To je slično mišljenju javnosti o tim pitanjima, dobivenom u zasebnom potrošačkom istraživanju koje je naručio PwC na uzorku od više od 5.000 ljudi u 22 države.

Primjerice, 58 posto ispitanih poslovnih lidera smatra da je postalo teže uskladiti globalizaciju s rastućim trendovima u protekcionizmu, što je u suprotnosti je s njihovim mišljenjima 1998. godine, kada je većina smatrala da “tipična globalna korporacija ima slobode za trgovinu koliko joj treba”. Zabrinutost u vezi s rastućim protekcionizmom pritom je iskazalo 59 posto ispitanih predsjednika uprava, a taj je postotak još viši u SAD-u i Meksiku i iznosi 64 posto.

Ipak, njih 60 posto još uvijek smatra da je globalizacija pozitivno utjecala na poboljšanje kretanja kapitala, ljudi, dobara i informacija, dok isto zadovoljstvo iskazuje tek 38 posto javnosti.  Gotovo dvije trećine (64 posto) javnosti vjeruje da je globalizacija pomogla u stvaranju potpunog i smislenog zapošljavanja, a manje od poslovnih lidera vjeruju i da je globalizacija u velikoj mjeri stvorila stručnu i obrazovanu radnu snagu (29 posto javnosti naspram 37 posto predsjednika uprava).

Prognoze za globalno gospodarstvo ponovno u porastu

Istraživanje PwC-a pokazuje i da predsjednici uprava diljem svijeta smatraju da imaju mnogo razloga za zabrinutost u idućoj godini, ali da su njihovo povjerenje u vlastite izglede za rast te prognoze za globalno gospodarstvo ponovno u porastu.

Naime, 38 posto ispitanih korporativnih čelnika (2016. ih je bilo 35 posto) vrlo je sigurno u izglede za rast svojega društva u idućih 12 mjeseci, dok 29 posto (2016. 27 posto) smatra da će globalni gospodarski rast ojačati u 2017. godini.

Tako i, za razliku od 2016., ove godine jača i samopouzdanje predsjednika uprava u rast godišnjih prihoda u gotovo svakoj većoj državi širom svijeta, a na pitanje što potiče rast, na vrhu popisa je organsko širenje poslovanja i to kod više od tri četvrtine ispitanih predsjednika uprava (79 posto). Njih 41 posto, pak, planira nove aktivnosti spajanja i akvizicije, a 23 posto ih namjerava ojačati svoje inovacijske sposobnosti kako bi iskoristili nove mogućnosti.

Unatoč pozitivnim prognozama, predsjednici uprava ipak iskazuju najviše zabrinutosti oko gospodarske neizvjesnosti (njih 82 posto), prenormiranosti (80 posto) te dostupnosti ključnih vještina (77 posto).

Istraživanje je PwC je proveo od rujna do prosinca 2016. godine, a u njemu je sudjelovalo 1.379 predsjednika uprava iz 79 država, u obliku online, pisanog, osobnog i telefonskog intervjua. Pritom je 57 posto njih radilo u kompanijama u privatnom vlasništvu, 43 posto u javnim poduzećima.

(Hina)