WASHINGTON, 17. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – General Motors (GM) trebao bi u utorak objaviti planove o ulaganju oko milijardu dolara u svoje tvornice u SAD-u, nakon nedavnih kritika upućenih toj kompaniji od strane novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, rekao je za Reuters dobro upućeni izvor.

Taj najveći američki proizvođač automobila odluku je donio iz poslovnih, a ne političkih razloga, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman. Ulaganje će pomoći General Motorsu stvoriti ili zadržati više od tisuću radnih mjesta, a kompanija kani pojačati i druge napore za zapošljavanje u SAD-u, uključujući zapošljavanje novih inženjera, dodaje izvor.

Zamjenik izvršnog direktora GM-a Craig Glidden izjavio je za Wall Street Journal, koji je objavio te planove kompanije u ponedjeljak, da je svaka investicija koju tvrtka najavi plod dugoročnog planiranja i nije odgovor na Trumpove kritike. GM je odbio za Reuters komentirati najave oko ulaganja.

Od početka ove godine, GM, kao i neke druge kompanije, našle su se na udaru snažnih kritika Trumpa zbog proizvodnje automobila u Meksiku. Trećeg siječnja Trump je zaprijetio uvođenjem ‘velikih carina’ General Motorsu zbog proizvodnje modela Chevrolet Cruze u Meksiku, kojeg, kako je Trump napisao tada na Twitteru, ‘šalju preko granice u salone ovlaštenih trgovaca u SAD-u, ne plaćajući na njih porez na granici’.

“Neka ih proizvode u SAD-u ili neka plaćaju velike carine”, poručio je tada Trump.

Na prošlotjednoj konferenciji za medije Trump je pozdravio nedavne najave drugih proizvođača automobila o ulaganjima u SAD-u, izrazivši uvjerenje kako će ih General Motors slijediti. Trump, čija se predizborna kampanja temeljila na obećanju povratka proizvodnih poslova u SAD, rekao je u razgovoru za njemačke novine Bild u ponedjeljak kako će njemačkim kompanijama uvesti carinu od 35 posto na uvoz automobila na američko tržište.

Ranije ovog mjeseca kritizirao je planove Toyote Motor o premještanju proizvodnje modela Corolla iz Kanade u Meksiko.

Proizvodnja automobila je rasla od 2009., dosegnuvši novi rekord u 2016. Proizvođači su nedavno najavili investicije u SAD, ali tvrde kako one nisu odgovor na Trumpa.

Prošli tjedan, japanska Toyota najavila je kako će u slijedećih pet godina uložiti deset milijardi dolara u SAD, dok je Fiat Chrysler obznanio planove o investiranju milijardu dolara u modernizaciju dvije tvornice u Michiganu i Ohiu te zapošljavanje dvije tisuće radnika.

Ford Motor je ovog mjeseca objavio kako otkazuje planiranu investiciju u tvornicu u Meksiku vrijednu 1,6 milijardi dolara, kazavši kako će uložiti 700 milijuna dolara u svoje pogone u Michiganu.

General Motors, koji ima više od 40 tvornica sa sjedištem u SAD-u, prošle godine je najavio ulaganja u SAD ‘teška’ 2,9 milijardi eura. No, iako GM ulaže u tvornice u SAD-u, također i smanjuje broj radnih mjesta. Proteklih mjeseci, GM je objavio kako u tri tvornice kani otpustiti oko 3000 radnika.

 

(Hina)