LONDON, 17. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na europskim dioničkim tržištima u utorak ujutro najvažniji indeksi bili su u minusu zbog opreza investitora koji čekaju objavu planova britanske premijerke Therese May o njezinim planovima vezanim uz Brexit.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,00 sati u minusu 0,2 posto, pri čemu je većina sektorskih indeksa bila u padu.

Istodobno, londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC bili su u minusu između 0,11 i 0,36 posto.

Britanska premijerka trebala bi izložiti 12 prioriteta za izlazak Britanije iz EU-a. Prema pisanju Daily Telegrapha, May će potvrditi da će Britanija napustiti EU jedinstveno tržište i carinsku uniju te se fokusirati na vraćanje kontrole nad ulaskom imigranata u zemlju.

Od poslovnih vijesti, BAT je objavio da je povisio ponudu za 57,8 posto udjela u Reynolds Americanu s prvotnih 47 na 49,4 milijarde dolara, što su dioničari američke kompanije prihvatili.

Znatnije dobitnice bile su dionice britanskog Rolls-Roysa, ojačavši za 4,7 posto, nakon što je ta kompanija najavila da će joj dobit za 2016. dosegnuti 671 milijun funti, što je iznad očekivanja analitičara te da je postigla nagodbu s regulatorima u Britaniji, SAD-u i Brazilu u istrazi oko podmićivanja.

Investitori će sa zanimanjem pratiti uvodno obraćanje kineskog predsjednika Xi Jinpinga na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, podatke o francuskom proračunu te najnoviji ZEW indeks ekonomskog raspoloženja u Njemačkoj.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u utorak je oslabio 0,34 posto, na 19.454 boda te se tako nalazi na najnižoj razini u zadnjih 6 tjedana.

(Hina)