Prosječna mjesečna neto plaća, a posljednji dostupni podaci odnose se na one isplaćene za veljaču, iznosila je 7038 kuna, dok je u bruto iznosu prosjek bio 9467 kuna.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u odnosu na mjesec prije prosječna je neto plaća nominalno porasla 0,8 posto, a u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine u prosjeku je veća 3,7 posto ili gotovo 250 kuna.

Međutim, kako su na raspoloživi dohodak posljednjih nekoliko godina nemalo utjecali i neoporezivi primici koji su s lanjskim izbijanjem krize gotovo presušili, i međugodišnje usporedbe prosječnih neto plaća uvećanih za te primitke daju ponešto drukčiju sliku.

Prema podacima za veljaču ove godine, oni zaposleni kojima je uz samu plaću isplaćen i neoporezivi primitak u prosjeku su dobili 633 kune, ali takvih u odnosu na ukupan broj zaposlenih kojima je isplaćena plaća bilo veoma malo pa prosječan neoporezivi primitak ispada samo šest kuna.

Dakle, unatoč rastu prosječne plaće raspoloživi dohodak zaposlenih je, računaju li se i prosječni iznosi neoporezive naknade, zapravo smanjen za 1,7 posto u odnosu na isplate za lanjsku veljaču.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay