Propast Silicon Valley Banke, bez sumnje, smatraju sugovornici Poslovnog dnevnika, odrazit će se i na hrvatsko tržište. Prema određenim informacijama desetak domaćih startupova ima račune u propaloj američkoj banci. Osim što je njihova pozicija sada neizvjesna, neizvjesna je i budućnost financiranja, koje je ionako usporena zbog pada evaluacija, odnosno, vrijednosti tehnoloških kompanija. Zbog te su situacije, naime, investitori postali mnogo oprezniji.

Pa iako se krajem prošle godine činilo da ova opreznost neće imati velikog utjecaja na domaću startup i tehnološku scenu, propast Silicon Valley Banke, gotovo sigurno hoće.

Mirna Marović, direktorica VentureXchange d.o.o, i predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA), ističe da se svaki tektonski poremećaj na globalnom tržištu odrazi i na naše tržište.

“Ovaj će se poremećaj najmanje odraziti na startupove u ranoj fazi razvoja, no oni koji trebaju podignuti svoju B, C ili neku drugu seriju financiranje, odnosno oni koji su planirali tražiti financiranje na svjetskom tržištu kapitala, itekako će je osjetiti”, ističe Marović

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay