Donesena je prva odluka Vrhovnog suda o pravu na obeštećenje potrošača nakon konverzije! Ta odluka veliki je iskorak ususret očekivanoj novoj sjednici Građanskog odjela VSRH o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje, izvijestili su iz Udruge Franak.

Kako navode, Vijeće Vrhovnog suda RH u sastavu Ivan Vučemil, predsjednik vijeća, Jasenka Žabčić, sutkinja izvjestiteljica, te Viktorija LovrićMarina Paulić i Darko Milković, članovi vijeća, odbacilo je 15. studenog 2022. rješenjem Rev-174/2020 reviziju Privredne banke Zagreb, i time je potvrdilo pravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je utvrđeno da Privredna banka Zagreb mora vratiti 6.600 eura preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate potrošaču s konvertiranim kreditom. Taj potrošač sada kreće u novi postupak, u kojemu će tražiti utvrđenje ništetnosti cijelog ugovora i odnosno obeštećenje uz podrednu isplatu razlike tečaja na temelju ništetne valutne klauzule CHF, jer je ovom konkretnom odlukom potvrđeno samo njegovo pravo na preplaćene kamate.

– Potrošače je zastupao splitski odvjetnik Zvonimir Bućan, i obojici od srca čestitamo na velikom uspjehu – navedeno je u priopćenju Udruge Franak u kojem donose i detalje iz tog predmeta.

Kako nadalje pojašnjavaju u Udruzi Franak, ono što nedostaje u samom obrazloženju vijeća VSRH jest objašnjenje merituma prava na obeštećenje nakon konverzije. Time se konkretno vijeće nije bavilo, mada u pitanju koje je opunomoćenik PBZ-a postavio postoji i pitanje vezano za isplatu na temelju stjecanja bez osnove.

– Vjerujemo da se konkretno vijeće time nije bavilo 15. studenog 2022. svjesno činjenice da će se na Vrhovnom sudu dogoditi sjednica Građanskog odjela VSRH na kojoj se mora donijeti pravno shvaćanje, zbog čega konkretno vijeće nije htjelo ulaziti u sami meritum prava na obeštećenje – ističu u Franku.

– No, važno je zaključiti, dogodio se prvi veliki, možemo reći najveći iskorak Vrhovnog suda prema konačnoj odluci o pravu potrošača s konverzijama na obeštećenje. Konkretno rješenje upravo govori o tome da potrošač ima pravo na preplaćene kamate koje je pravomoćno već dobio na Županijskom sudu u Rijeci, bez obzira na to što vijeće Vrhovnog suda nije ulazilo duboko u meritum problema, nego se pozvalo na već donesene odluke VSRH o pravnom interesu potrošača s konverzijama – smatraju u Udruzi Franak.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Udruga Franak