Cijena električne energije za građane ostaje ista idućih šest mjeseci. Kreće se prvog travnja od nule, neće se brojati u ovih do 2500 kilovata ono što se potrošilo u prva tri mjeseca.

Što se tiče cijene električne energije za malo poduzetništvo, za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kilovatsati ostaje ista cijena – 0,062 eura po kilovatsatu.

Osvrnuo se i na mjere za cijene plina. ‘Osigurali smo priuštive cijene plina za naše građane. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista.

Osigurane su i naknade za troškove energije – 69.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Povećava se mjesečna naknada; od 1. travnja iznosit će 70 eura za struju i plin.

Korisnici zajamčene minimalne naknade imat će i dalje pravo naknade troška stanovanja, komunalne naknade, grijanje i vodne usluge, a produžuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika (vrijednost mjere 4 milijuna eura).

Cijelim paketom bit će obuhvaćeno 135.000 osoba s invaliditetom. Nadalje, za ugrožene kupce energenata, primatelje doplatka za pomoć i njegu i branitelje – oko 167.000 osoba imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura radi ublažavanja rasta troškova. Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata i primateljima doplatka za pomoć i njegu, zatim korisnicima novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima koji se vode u evidenciji nezaposlenih i civilne stradalnike iz Domovinskog rata. Naknada se povećava za 17,16 eura (13 posto) u odnosu na božićni paket mjera. Vrijednost mjere je 25 milijuna eura.

Pružatelji socijalnih usluga dobit će od 70 do 540 eura mjesečno. Isplata jednokratne novčane naknade za nezaposlene osobe iznosi 100 eura.

Ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica – nešto jeftinije bit će suncokretovo ulje (litra će biti 1,72 eura, umjeto dosadašnjih 1,86 eura), mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, šećer, pile, svinjsko mljeveno meso, te carsko meso po cijeni od 3,79 eura po kilogramu. Svinjska lopatica i vratina bit će maknuti s liste zbog moguće nestašice svinjskog mesa, zbog čega je na listi carsko meso.

Cijeli članak isve ostale mjere možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay