Možete li zamisliti radni tjedan koji traje četiri umjesto pet dana, a vaša plaća ostane ista? Iako se mnogima to sada čini nezamislivo, sretnu vijest o skraćenom radnom tjednu jučer su primili radnici tvrtke “Webpower Adria”, specijalizirane za e-mail marketing i marketing automatizacije.

Tvrtka “Webpower Adria” u vlasništvu je mladog i uspješnog Nizozemca Jana de Jonga, koji se prije 15 godina preselio u Hrvatsku i pokrenuo svoj posao. Jan de Jong prošle je godine punio medijske stupce inicijativom o uvođenju digitalnih viza za nomade, a upravo zahvaljujući njemu Hrvatska je prepoznala tu veliku priliku i postala jedna od prvih deset zemalja na svijetu koja je zakonski regulirala boravak digitalnih nomada. Početkom ove godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima, prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godine dana.

Ovaj put povod za razgovor s njim bila je upravo odluka o skraćenom radnom tjednu.

‘Današnji način rada drastično se promijenio otkad smo prvi put doživjeli globalnu pandemiju. Preko noći naši su se domovi pretvorili u urede, a tvrtke su promijenile način mjerenja rezultata. Više nismo mjerili vrijeme koje su ljudi proveli u uredu, nego smo bili više usredotočeni na ono što je doista važno – rezultate’, objašnjava nam Jan.

Ističe kako je, primjerice, Island proteklih godina proveo nekoliko eksperimenata testirajući skraćeni radni tjedan. Rezultati su pokazali da upravo rad od četiri dana u tjednu smanjuje stres, ali i povećava produktivnost. U Nizozemskoj je također uobičajeno raditi manje od pet dana, što su radnici odlično prihvatili.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay