LONDON, 22. veljače 2017. (Hina/AFP/Reuters) – Britansko gospodarstvo u četvrtom je tromjesečju 2016. poraslo na kvartalnoj razini nešto snažnije nego što se očekivalo ali je na razini cijele godine rast bio slabiji, pokazali su u srijedu revidirani podaci britanskog statističkog ureda ONS.

Britansko gospodarstvo u zadnjem je tromjesečju poraslo za 0,7 posto, objavio je ONS, blago podigavši prvotnu procjenu kojom je rast projiciran u visini 0,6 posto.

Poboljšan rast pripisuje se boljoj izvedbi proizvodnog sektora nego što se očekivalo. Poslovna su pak ulaganja smanjena a usporava i potrošnja kućanstava, što potiče sumnje u vezi s 2017. godinom.

ONS je revidirao i procjenu za cijelu prošlu godinu ali naniže, s projiciranih dva na 1,8 posto, pojasnili su u statističkom uredu, referirajući se na prve procjene, objavljene krajem siječnja.

“Druga procjena o kretanju britanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu svojevrsni je miks. S jedne strane, brojke su potvrdile da je gospodarstvo ubrzalo prema kraju godine, uz blago naviše revidiranu stopu rasta, no za cijelu je prošlu godinu projicirana stopa rasta snižena za 0,2 postotna boda, na 1,8 posto”, zbog sniženih procjena BDP-a za prvi kvartal, tumači ekonomist Paul Hollingsworth iz istraživačke tvrtke Capital Economics.

Britansko gospodarstvo raslo je snažnije nego što se očekivalo nakon odluke njezinih građana o izlasku iz Europske unije, primjećuju u AFP-u.

Što se prognozi tiče, tvrdokorna neizvjesnost u pogledu budućih odnosa Velike Britanije s EU-om mogla bi zakočiti ulaganja, napisao je u bilješci klijentima. “S druge bi pak strane pozitivno raspoloženje potrošača i postojano niske kamatne stope trebali spriječiti pretjerano naglo usporavanje potrošnje kućanstava”, dodao je Hollingsworth.

(Hina)