ŽENEVA, 22. veljače 2017. (Hina/dpa) – U srijedu je stupio na snagu međunarodni sporazum o uklanjanju carinskih barijera koji bi mogao povećati globalnu trgovinu za 1.000 milijardi dolara godišnje, izvijestili su iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Sporazum o olakšavanju trgovine obvezuje zemlje na uklanjanje propisa kojima se koči trgovina.

“Ovo je najveća reforma globalne trgovine u cijeloj generaciji”, kazao je čelnik WTO-a Roberto Azevedo.

Riječ je o prvom sporazumu pri WTO-u koji stupa na snagu u 21-godišnjoj povijesti te međunarodne trgovinske organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Bude li u cijelosti proveden, njegova bi vrijednost do 2030. godine trebala dosegnuti 0,5 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), poručio je Azevedo.

Trgovinski troškovi smanjit će se pak za 14,3 posto, izračunali su ekonomisti pri WTO-u.

Zemlje članice WTO-a moraju prema tom sporazumu smanjiti dokumentaciju potrebnu za prekograničnu trgovinu. Ujedno su obvezne povećati transparentnost trgovinske legislative i izgraditi odgovarajuću infrastrukturu i carinsku upravu kako bi se zajamčio nesmetan protok roba.

Time bi se uvoznicima i potrošačima priskrbile godišnje uštede od šest milijuna dolara, izračunali su u specijaliziranoj agenciji Ujedinjenih naroda (UN).

Sporazum je stupio na snagu nakon što su Ruanda, Oman, Čad i Jordan službeno poduprli sporazum, čime je broj participirajućih zemalja premašio potrebnih 110.

(Hina)