Plaća izvršnog direktora Shella, Bena van Beurdena, porasla je za četvrtinu u 2021. na 6 milijuna funti. Tvrtka je Van Beurdenu dodijelila 5,4 milijuna eura bonusa i dugoročnih poticajnih isplata, uz njegovu fiksnu plaću od 2 milijuna eura. Van Beurdenovo povećanje plaće, na 7,4 milijuna eura u 2021. sa 5,8 milijuna eura godinu prije, došlo je usred konstantnih poziva, uključujući laburističku stranku, da energetska poduzeća u procvatu plate porez na neočekivani profit dok se ljudi u Britaniji i izvan nje bore s krizom rastućih troškova života.

Ujedno je dobio “automobilsku naknadu” od 14.400 eura i novac za plaćanje prijevoza od kuće do ureda od 2.494 eura. Također će mu biti plaćeni troškovi selidbe i stambena naknada za dvije godine nakon preseljenja iz Nizozemske u London na zahtjev tvrtke.

Shell je pauzirao Van Beurdenov godišnji bonus tijekom prve godine pandemije. Prije toga primao je 10 milijuna eura 2019. i 20 milijuna eura 2018., što je rekord ako se ne računa 2014. kada su izračuni mirovine napuhali njegovu prijavu plaće.

Plaćen 57 puta više od njegovih zaposlenika

Direktor Shella je 2021. bio plaćen 57 puta više od prosječnog Shellovog radnika, prema godišnjem izvješću tvrtke. Ruska invazija na Ukrajinu prouzročila je daljnji rast cijena energije od početka godine, što sugerira da bi kućanstvima i poduzećima mogli biti dostavljani još veći računi.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr