Konzultantska kuća Horváth provela istraživanje u 18 država svijeta, uključujući i Hrvatsku, te na 280 menadžera iz 10 različitih sektora

Rat u Ukrajini, zbog ekonomskih šokova koje uzrokuje – rast cijena energenata i sirovina, posljedično i visoke inflacije, donosi negativne posljedice brojnim kućanstvima, no ne i poduzećima, pokazuje istraživanje konzultantske kuće Horváth provedeno u 18 država svijeta, uključujući i Hrvatsku te na 280 menadžera iz 10 različitih sektora, uključujući bankarski, energetski, prijevoznički, građevinski, automobilski, farmaceutski. Kompanije prema rezultatima u 2022. očekuju rast prihoda.

Platit će kupci

Čak 70% ispitanih poduzeća očekuje rast prodaje u 2022., a u 2023. isto očekuje njih gotovo 80%. Glavni čimbenik rasta je trenutna inflacija koja uzrokuje povećanje prodajnih brojki u većini industrija, čak i uz stagnirajuće količine prodaje, ali i povećana potražnja koja omogućuje tvrtkama podizanje cijena. Najveći rast predviđaju kompanije iz prijevozničke industrije, koje su bile značajno pogođene pandemijom koronavirusa te farmaceutska industrija. Automobilska industrija, koja se trenutačno suočava s problemima u opskrbi, također očekuje rast prihoda od prodaje i to zahvaljujući visokoj potražnji za automobilima. Također, pokazuje istraživanje, gubitak ruskog tržišta nema značajniji utjecaj na prihode poduzeća u 2022.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay