Ove je godine promet na Zagrebačkoj burzi i u kripto mjenjačnicama izjednačen! Da sve ostalo oko kriptovaluta izostavimo samo bi to bio dovoljan razlog da istražimo ovu temu.

Kako su nastale, kako funkcioniraju, služe li za ilegalne transakcije i sve ono što ste i sami željeli znati mi smo pitali glavnog stručnjaka kod nas za ovo područje, Nikolu Škorića.

Kriptovalute su balon koji će se lako ispuhati

To je točno. Kriptovalute su u svom desetogodišnjem postojanju već nekoliko puta se i napuhale i ispuhale i sasvim je za očekivati da će se kriptovalute još napuhivati i još ispuhivati. 

Priča o dostavljaču pizze koji je isplaćen bitcoinom je izmišljena

Ne. Nije se radilo o dostavljaču pizze nego se radilo o tome da je jedna gospodin pitao na jednom internet forumu bi li mu netko naručio pizzu, a on će platiti bitcoinom. Tkao da je on bitcoine poslao jednom drugom bitcoin entuzijastu, a on je zapravo umjesto njega platio s dolarima.

Kriptovalute funkcioniraju jednako kao i novac

Ne. Kriptovalute definitivno jesu jedna potpuno nova paradigma i zato postoji toliko problema oko regulacije kriptovaluta. One imaju neka svojstva novca, imaju neka svojstva koja su oprečna novcu.

Kriptovalute služe za ilegalne transakcije

Da, kao i svaki drugi novac, ako kupujete travu od dilera na ulici platit ćete to novčanicama hrvatskih kuna što znači da novčanice hrvatskih kuna služe za ilegalne aktivnosti. 

Najbolje vrijeme za ulaganje u kriptovalute je danas

O tome je teško govoriti. Nemamo kristalnu kuglu kako bi znali gdje će cijena ići.

Kriptovalute su budućnost

Svakako. To nije moj stav, to je stav financijske industrije.

Zlatno pravilo

Znajte u što ulažete, informirajte se, proučite, ako samo malo proučite kriptovalute bit će vam jasno da se radi o visoko rizičnom ulaganju, s obzirom na volatilnost cijene kriptovaluta što onda odmah slijedi i korolar toga, a to je nemojte ulagati novac koji ne možete izgubiti, savjetuje na kraju Škorić. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay