ZAGREB, 9. veljače 2017. (Hina) – Prema posljednjim podacima HNB-a, krajem listopada prošle godine ukupni javni dug pao je na 287,4 milijarde kuna, pa je na godišnjoj razini smanjen osmi mjesec zaredom, i to za 724 milijuna kuna ili 0,3 posto, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

I na mjesečnoj je razini javni dug u listopadu smanjen, za 1,7 milijardi kuna ili 0,6 posto, dok je u prvih deset mjeseci prošle godine dug opće države pao za gotovo 2,2 milijarde kuna ili 0,7 posto u odnosu na kraj 2015. godine.

“Iznadočekivani fiskalni rezultati ostvareni u 2016., snažno pogurnuti rekordnom turističkom sezonom te značajno nižim javnim rashodima, u konačnici su rezultirali i smanjenim potrebama države za zaduživanjem”, ističe se u analizi RBA, objavljenoj u četvrtak.

Navodi se i da je nakon prošlogodišnjeg odgađanja plasmana euroobveznice na inozemnom financijskom tržištu došlo do znatne promjene u strukturi javnog duga.

Tako je krajem listopada vanjska komponenta javnog duga od 108,6 milijardi kuna zabilježila pad na mjesečnoj i godišnjoj razini za 1,1, odnosno 7,9 posto.

“Poboljšani uvjeti zaduživanja na domaćem financijskom tržištu u uvjetima visoke likvidnosti, dodatno podržani ekspanzivnim mjerama središnje banke, poticajno su djelovali na zaduživanje države na domaćem tržištu”, ističu analitičari RBA.

Zbog toga je unutarnja komponenta javnog duga krajem listopada 2016. iznosila 179,2 milijarde kuna. Premda je na mjesečnoj razini zabilježila pad, za 478 milijuna ili 0,3 posto, na godišnjoj razini je unutarnji dug države značajno porastao, za 8,6 milijardi kuna ili 5,1 posto.

“Posljedično je udio unutarnje komponente u ukupnom javnom dugu povećan s 59,2 posto, koliko je iznosio krajem 2015., na 62,2 posto krajem listopada 2016.”, ističe se u analizi.

Navodi se i da su, s obzirom na valutnu strukturu javnog duga, aprecijacijski pritisci na kunu dodatno pridonijeli nižem javnom dugu iskazanom u kunama jer je srednji tečaj eura prema kuni krajem listopada bio 1,4 posto niži na godišnjoj razini.

“Obzirom na očekivani gospodarski rast, te uz postignutu fiskalnu konsolidaciju u prošloj godini, nadolazeći podaci mogli bi pokazati da će krajem 2016. udio javnog duga u BDP-u biti niži u odnosu na 2015.”, zaključuju analitičari RBA.

Krajem 2015. godine udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je 86,7 posto, dok je na kraju trećeg tromjesečja 2016. bio 84,9 posto. Po svemu sudeći, u 2016. bit će zabilježen prvi pad javnog duga nakon osam godina neprestanog rasta.

(Hina)