MOSKVA, 9. veljače 2017. (Hina/Tass) – Ruska vlada odustat će od ograničenja roka za besplatnu privatizaciju stambenih nekretnina, najavio je na svome Facebook profilu ruski premijer Dmitrij Medvedev, a prenose ruski mediji.

Prema trenutno važećem zakonu, pogodnost besplatne privatizacije za građane trebala je završiti do 1. ožujka ove godine. Ranije je taj rok nekoliko puta produžavan – najprije do 1. ožujka 2010. godine, a potom do istoga datuma 2013., 2015. i 2016. godine.

Medvedev predlaže da se rok za besplatnu privatizaciju stambenih nekretnina sada u potpunosti ukine, što bi se utvrdilo i zakonom.

“Uskoro ćemo zakonski oblikovati tu inicijativu pa rok za besplatnu privatizaciju neće isteći 1. ožujka, kako je bilo planirano ranije”, napisao je Medvedev, uz napomenu da je stranačkim kolegama iz Jedine Rusije i članovima vlade odgovornima za stambena pitanja, predložio da podrže ukidanje roka.

“Oni podržavaju tu ideju”, kaže Medvedev.

Izaslanik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u parlamentu Garri Minh za Tass je izjavio da je Putin suglasan s vladinom inicijativom.

Tako je ukidanje roka besplatne privatizacije stanova posve izvjesno, a očekuje se da će Duma odmah početi i raspravu o tome.

Prije 25 godina u Rusiji je donesen Zakon o privatizaciji stambenog fonda. Do perestrojke, ruski odnosno sovjetski zakoni nisu dopuštali potpuno privatno vlasništvo nad stambenim nekretninama. Zakon iz 1991. godine omogućio je slobodan transfer ili prodaju stambenog fonda u državnom ili općinskom vlasništvu građanima na dobrovoljnoj osnovi.

Prema zakonu, koji je uz manje izmjene i danas na snazi, stambena nekretnina može prijeći u privatno vlasništvo, ako su podmirene sve režije i komunalije koje je korisnik dužan plaćati.

Privatizacija je dobrovoljna i ako je stanari ne žele, s vlasnikom, najčešće općinom, sklapaju ugovor o socijalnom najmu na neodređeno vrijeme. Oni tada nemaju pravo u potpunosti raspolagati stanom, primjerice prodati ga ili iznajmiti, i moraju plaćati najam. No, istovremeno su oslobođeni poreza na promet nekretninama, čiji su obveznici vlasnici privatiziranih stanova.

Zakon omogućuje i deprivatizaciju, to jest odustanak od prethodne privatizacije i povratak na ugovor o socijalnom najmu.

Prema podacima ruskog statističkog zavoda, do 2010. godine 75 posto stambenog fonda je privatizirano, a podaci Ministarstva graditeljstva iz siječnja 2016. godine govore da je taj postotak porastao na 80 posto.

Moskovsko gradsko poglavarstvo raspolaže s podacima prema kojima je u travnju 2016. godine u ruskoj prijestolnici privatizirano 2,8 milijuna stanova ili više od 85 posto.

(Hina)