ZAGREB, 28. ožujka 2017. (Hina) – Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju broj zaposlenih osoba porastao je za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2015., dok je broj nezaposlenih pao za 57 tisuća ili 18,9 posto.

Takva kretanja, kako se navodi u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), odrazila su se i na ukupno aktivno stanovništvo koje je u posljednjem lanjskom tromjesečju dosegnulo brojku od 1,8 milijuna.

Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva je niži za 5 tisuća ili za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih manji za 52 tisuće ili 2,8 posto.

“Potonje je posljedica razmjerno većeg smanjenja broja nezaposlenih osoba u odnosu na relativno manji porast zaposlenih”, objašnjava se u analizi RBA.

Preliminarni podaci DZS-a također pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosio 1,7 milijuna. Uz stagnaciju na tromjesečnoj razini, broj osoba u kategoriji neaktivnog stanovništva je na godišnjoj razini porastao za 31 tisuću ili 1,8 posto.

“Posljedično spomenutim kretanjima, radno sposobno stanovništvo (15+) spustilo se na nove rekordno niske razine, 3,558 milijuna, potvrdivši kontinuirano opadanje koje datira još od 2009. godine”, ističu iz RBA.

Napominju kako je u odnosu na treće tromjesečje 2016. broj radno sposobnih niži za 5 tisuća te je na godišnjoj razini zabilježio pad za 21 tisuću ili 0,6 posto.

Tako nepoželjan trend kretanja statistički je rezultirao stopom aktivnosti koja je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju iznosila 51,3 posto, što je godišnji pad za 1,1 postotni bod.

U istom promatranom razdoblju stopa nezaposlenosti spustila se na 13,4 posto, što predstavlja godišnji pad od 2,8 postotnih bodova.

“Premda u iščekivanju još jedne odlične turističke (pred)sezone očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti, ostaje činjenica da su na hrvatskom tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, niske zaposlenosti te pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva”, zaključuju analitičari RBAi.

(Hina)