RIO DE JANEIRO, 28. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Brazil mora uvjeriti trgovinske partnere da su službeni mehanizmi kontrole mesa pouzdani, poručio je povjerenik za zdravlje Europske unije (EU) nakon skandala s prodajom mesa kojem je istekao rok trajanja.

„Očekujem da će (brazilske vlasti) shvatiti da je na njima da što prije poduzmu mjere kako bi vratili povjerenje u sustav službenih kontrola”, rekao je povjerenik za zdravlje i sigurnost Vytenis Andriukaitis na početku posjeta Rio de Janeiru.

„Očekujem dobru suradnju i međusobno razumijevanje. Očekujem učinkovita rješenja”, rekao europski dužnosnik za agenciju AFP.

Njegov posjet Brazilu planiran je i prije izbijanja skandala 17. ožujka, a u utorak će se sastati s brazilskim ministrom poljoprivrede.

Brazil je najveći izvoznik govedine i peradi u svijetu a njegov su ugled ozbiljno poljuljale optužbe istražitelja da je 21 kompanija za preradu mesa koristila kemikalije kako bi prikrila miris trulog mesa. Također su podmićivale zdravstvene inspektore da njihove proizvode označe kao sigurne.

Prosječan dnevni izvoz mesa iz Brazila pao je u tjedan dana 19 posto ili za 11,7 milijuna dolara, objavilo je ministarstvo trgovine.

Nekoliko zemalja ograničilo je odnosno obustavilo uvoz iz Brazila, iako su ključna tržišta, uključujući i Kinu, već ponovo otvorila svoja vrata, zabranivši samo meso iz tvornica pod istragom.

EU je također zabranio uvoz iz spornih tvornica.

“Takav tip krize uvijek utječe na povjerenje ljudi”, naglasio je Andriukaitis. „EU ima najviše sigurnosne standarde. Mi ćemo se držati našeg programa i naših standarda. Predložili smo Brazilu da uvede mjere koje će pomoći da vrati povjerenje”, objasnio je povjerenik.

Brazilski ministar poljoprivrede Blairo Maggi kazao je da je posjet povjerenika EU važna šansa za Brazil da ponudi „objašnjenja”.

“Naš je imidž uvelike narušen u posljednjih nekoliko dana. Reakcije iz inozemstva bile su vrlo negativne”, rekao je on.

“Naši konkurenti … koriste našu trenutnu slabost kako bi privukli pozornost klijenata i tržišta”, istaknuo je brazilski dužnosnik.

(Hina)