NEW YOK, 23. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Na kino blagajnama diljem svijeta u 2016. godini zabilježen je rekordan promet od 38,6 milijardi dolara, premda su prihodi izvan sjevernoameričkog tržišta pali prvi puta u 12 godina zbog drastičnog posustajanja prodaje karata u Kini, pokazali su podaci te industrije. 

Rekordan promet na globalnoj razini ostvaren je dobrim dijelom zahvaljujući megahitovima “Kapetan Amerika: građanski rat” i “Rogue One: Priča o ratovima zvijezda”. Brojka predstavlja povećanje za jedan posto u odnosu na 2015. godinu, objavilo je Američko filmsko udruženje (MPAA).

“Kontinuirano visoki prihodi od kino ulaznica pokazuju da su za publiku širom svijeta kinematografi i dalje najvažniji medij za iskustvo sjajnih priča”, kazao je Chris Dodd, čelnik MPAA, lobističke skupine koja predstavlja šest najvećih filmskih studija.

“U SAD-u i Kanadi ključni pokazatelji navode na zaključak da bi budućnost mogla biti još i bolja, s obzirom na učestali odlazak u kino ponajprije mlađih demografskih skupina i raznolikih zajednica”, dodao je.

Prema godišnjem statističkom izvješću toga udruženja, u sjeverno-američkim kino blagajnama ostvareno je 11,4 milijarde dolara prometa, odnosno dva posto više nego u 2015. godini, pri čemu je 246 milijuna ljudi pogledalo barem jedan film u kinima.

Na kino blagajnama izvan Sjeverne Amerike ostvaren je promet od ukupno 27,2 milijarde dolara, što je za 100 milijuna dolara manje nego u godini ranije, ponajviše zbog dramatičnog posustajanja rasta prometa u kino blagajnama u Kini, navodi se u priopćenju.

Prodaja karata u drugom najvećem gospodarstvu svijeta godinama je snažno rasla da bi u 2016. skliznula jedan posto, na 6,6 milijardi dolara. U 2015. poskočila je čak 49 posto,

Premda se pad prometa na kino blagajnama izvan SAD-a i Kanade čini malenim, riječ je o njegovu prvom smanjenju od 2005. godine. Podatak će izazvati zabrinutost u američkim filmskim studijima koji se sve više oslanjanju na sve brojniju srednju klasu u zemljama u razvoju.

Prihodi na kino blagajnama izvan Sjeverne Amerike činili su gotovo 75 posto ukupnog globalnog prometa, nasuprot 63 posto unazad deset godina, prenosi Los Angeles Times.

(Hina)