HELSINKI, 26. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Finski proizvođač dizala Kone izvijestio je u četvrtak o rekordnim prihodima i dobiti u 2016. godini budući da je slabiji rezultat u Kini nadoknadila bolja izvedba u drugim regijama ali su upozorili da bi slabo kinesko tržište moglo pogoditi njihove rezultate u 2017. godini.

Kone je drugi proizvođač liftova u svijetu, nakon Otisa, podružnice američkog United Technologiesa. Konkurenti su mu švicarski Schindler i njemački Thyssen Krupp.

U četvrtak su izvijestili da su im prihodi u 2016. godini dosegnuli rekordnih 8,78 milijardi eura. Time su uvećani 1,6 posto u odnosu na 2015. godinu. Ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva, uvećani su 3,9 posto.

Operativna dobit također je prošle godine dosegnula rekordnu razinu od 1,29 milijardi eura i uvećana je za 4,2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vrijednost zaprimljenih narudžbi u 2016. godini smanjena je 4,2 posto, na 7,62 milijarde eura, pri čemu u finskoj kompaniji ističu da su rast zabilježili u svim regijama osim u Kini.

Na Kinu inače otpada oko trećine njihove prošlogodišnje prodaje i zaprimljenih narudžbi, pokazuje izvješće.

“Kinesko je tržište u novčanom izrazu nedvojbeno palo (u četvrtom tromjesečju) zbog intenzivnog cjenovnog pritiska i kontinuiranog okretanja klijenata proizvodima s nižim specifikacijama”, navodi u priopćenju izvršni direktor finske kompanije Henrik Ehnrooth.

Upozorava i da bi slabo kinesko tržište moglo pritisnuti njihove poslovne rezultate u ovoj godini.

“Očekujemo da će (kinesko) tržište u 2017. pasti u rasponu od 0 do pet posto izraženo brojem jedinica i da će konkurencija ostati žestoka”, kaže Ehnrooth.

Stoga u Koneu predviđaju da bi im se neto prihodi u ovoj godini mogli smanjiti do jedan posto ali i porasti do tri posto ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva. Operativnu dobit procjenjuju na 1,18 milijardi do 1,3 milijarde eura pod pretpostavkom da tečajevi ostanu na razini iz tekućeg mjeseca.

(Hina)