Među više od 400 radnika u Revozu, slovenskoj tvrtki koja proizvodi automobile marke Renault, a kojima zbog koronakrize neće biti produljeni ugovoru o radu, 90 je radnika iz Hrvatske. Uglavnom je riječ o ljudima iz pograničnih krajeva, odnosno sa širega karlovačkog područja, potvrdila nam je glasnogovornica Revoza Nevenka Bašek Zildžović.

Karlovčanin Mihael O. jedan je od radnika koji se nakon tri godine rada našao na listi za otkaz. Neposredno prije našeg razgovora bio je u Revozu gdje je dijelu radnika definitivno potvrđena najgora vijest.

– Bio je to sastanak na kojem su nas informirali o našim pravima i što nas slijedi još od Revoza. Agencija mora riješiti papirologiju pa ćemo znati koliki nam je otkazni rok, koliko je kome ostalo godišnjeg odmora itd. Kad to izračunaju, s tim datumom dobivamo otkaz i prijavljujemo se na burzu. Rekli su i da će nam isplatiti dio regresa za ovu godinu. Objasnili su da je došlo do manjka narudžbi na tržištu, ukidaju noćnu smjenu i do sredine lipnja će otpustiti sve agencijske radnike, te neke “svoje” kojima uskoro istječe ugovor. Hrvatski radnici trebali bi raditi najkasnije do 29. svibnja – rekao nam je Mihael O. kojemu bi 9. lipnja bilo točno tri godine rada.

Prvotno je radio na određeno pa se prebacio na slovensku Karieru gdje je dobio posao za stalno s plaćom od oko 7500 kuna plus prijevoz. Osim radnika, bez ugovora su ostali i karlovački prijevoznici koji su prevozili radnike na posao.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay