ZAGREB, 10. ožujka 2017. (Hina) – Velika Britanija je 2011. pristupila izazovu rezanja suvišne regulative s ciljem poboljšanja gospodarske klime i olakšavanja poslovanja i do današnjeg je dana britanske tvrtke oslobodila nameta u vrijednosti većoj od 10 milijardi funti, rekao je u petak britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish na konferenciji “Kako do boljih propisa – hrvatski i britanski pristup”.

Na konferenciji, održanoj u organizaciji Veleposlanstva Velike Britanije i hrvatskog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Dalgleish je istaknuo kako je politika rezanja suvišne regulative bila osmišljena u suradnji s tamošnjim tvrtkama koje su podijelile svoje stavove o tome kako smanjiti suvišne propise i barijere, odnosno poboljšati poslovnu klimu.

“Jedno od najpoznatijih pravila je ‘One-in, Three-out’, što znači da za svaku funtu koja je uvedena radi novog regulatornog opterećenja vlada mora smanjiti opterećenje na drugom mjestu za najmanje tri puta toliko”, rekao je veleposlanik, dodavši da su pripreme za rezanje nameta trajale dugo, ali su rezultati itekako vidljivi.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je kako je danas objavljenim registrom neporeznih nameta stvorena baza za ono najvažnije –  njihovo konačno snižavanje.

“Objavljivanje registra je u okviru našeg akcijskog plana za smanjenje administrativnog i regulatornog ograničenja. Visina neporeznih nameta iznimno je visoka, radi se o 9,3 milijarde kuna. Očekujem da ćemo u vrlo kratkom razdoblju pristupiti rezanju, a naš cilj je smanjivanje ukupne visine neporeznih nameta za 20 do 30 posto u sljedeće tri godine”, rekla je Dalić.

Govorila je i o provedbi akcijskog plana koji je Vlada usvojila u siječnju ove godine, a koji uključuje 104 mjere koje se odnose na pojednostavljenje, smanjenje normiranosti i smanjenje troškova u sedam poslovnih područja.

Između ostaloga, promjene će zahvatiti područja zaštite na radu, sanitarno-tehničke uvjete, trgovinu, osnivanje društava s ograničenom odgovornošću i jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću.

“Provedba našeg akcijskog plana, koja se provodi kroz izmjenu 6 zakona i 15 podzakonskih propisa, ostvaruje se u suradnji s poduzetnicima i sindikatima. Tijekom prvog i drugoga kvartala, odnosno jeseni, ti će akti biti izmijenjeni i time će jednostavniji propisi u ovih sedam područja biti uvedeni u primjenu”, tvrdi Dalić.

Najavila je i novu službu za unaprjeđenje poslovne klime Ministarstva gospodarstva, kao i novi portal putem kojeg će se poduzetnicima i i građanima omogućiti dvosmjerna komunikacija s ministarstvom, odnosno gdje će moći komunicirati o svim problemima povezanim s neporeznim davanjima.

Izvršni direktor britanskog Better Regulationa Ian Bishop rekao je da bolji propisi znače da će društvo i dalje imati koristi od njih, ali bez nepotrebnih troškova za tvrtke. Bolji propisi i rezanje nameta britanskim tvrtkama donose godišnje uštede od oko 2,2 milijarde funti.

S druge strane, pomoćnica ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost Andrea August istaknula je da Hrvatsku, uz ostalo, muči nepredvidljivost porezne politike, dugotrajnost pravosudnih procesa, prenormiranost te različite interpretacije propisa.

“U Velikoj Britaniji sve funkcionira jer postoji veliko povjerenje u institucije, iako tamo nemaju ni OIB ni JMBG”, rekla je August, dodajući kako Hrvatskoj nedostaju i kvalitetne baze podataka.

 

(Hina)