REYKJAVIK, 10. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Islandsko gospodarstvo poraslo je u 2016. godini 7,2 posto, potaknuto procvatom turizma i uzletom ulaganja kompanija, a rezultat svjedoči o snažnom oporavku u odnosu na 2008. i slom povezan s financijskom krizom.

Prema preliminarnim podacima islandskog statističkog ureda, snažan skok ostvaren je i u kvartalnom razdoblju, pa su tako aktivnosti u zadnjem lanjskom tromjesečju porasle za 11,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Islandsko gospodarstvo poraslo je 10 posto u odnosu na razdoblje prije financijske krize 2008. godine, zbog koje su tri vodeće banke u zemlji propale a zemlja se našla u bankrotu.

U međuvremenu je zemlja s 332 tisuće stanovnika ostvarila spektakularni oporavak koji im je omogućio da u listopadu 2015. godine u cijelosti otplate zajam Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Bio je to prvi kredit te institucije nekoj zapadnoj zemlji u 20 godina.

Islandska ekonomija kontinuirano raste unatoč embargu Rusije na uvoz ribe iz Europe i padu cijene aluminija, čiji je značajan izvoznik. Tako je 2015. godine islandski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 4,2 posto, nakon 1,9-postotnog rasta u 2014. godini.

Izvoz usluga čini nešto više od četvrtine islandskog BDP-a a prošle je godine prvi puta u povijesti mjerenja, koje seže do 1945. godine, premašio izvoz dobara, objavio je u četvrtak islandski statistički ured.

Takav rezultat odražava procvat turizma, koji u prosjeku raste 30 posto godišnje.

Vlada također podupire povećanje plaća i povećava javnu potrošnju, posebice kroz ulaganja u infrastrukturu.

Tako je i potrošnja kućanstava prošle godine porasla 6,9 posto, a državna potrošnja 1,5 posto. Potrošnja kompanija poskočila je 22,7 posto, najviše u deset godina.

Ulaganja u stanogradnju popela su se 33,7 posto, a javni radovi za 2,5 posto, pokazuju statistički podaci.

(Hina)