ZAGREB, 10. ožujka 2017. (Hina) – Njemački mrežni regulator Bundesnetzagentur smatra da nema zakonskih zapreka za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, prenosi ruska agencija Tass pisanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga, koji se poziva na pismo čelnika te agencije Jochen Homanna Europskoj komisiji. 

Homann ne vidi zakonske zapreke na razini EU-a i Njemačke, napominjući da podmorski dio plinovoda nije u nadležnosti europskih regulatora.

“Primjena dodatnih uvjeta na projekt Sjeverni tok 2 bila bi očita diskriminacija”, rekao je Homann, a prenosi agencija Tass.

Ta agencija podsjeća na istup njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji je u veljači ocijenio da se Europska unija treba pridržavati svoje odluke o liberalizaciji tržišta plina, jer je Europa zainteresirana za diverzifikaciju opskrbe.

Tvrtka Nord Stream (podružnica Gazproma) objavila je 22. veljače da je sa švicarskom tvrtkom Allseas ugovorila polaganje cijevi na morskom dijelu plinovoda Sjeverni tok 2.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju dviju cijevi plinovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje, iz Rusije u Njemačku dnom Baltičkog mora.

Trasa je identična kao za postojeći plinovod Sjeverni tok, kojim upravlja tvrtka Nord Stream.

Ranije je planirano da Gazprom u zajedničkom pothvatu gradnje Sjevernog toka 2 u tvrtci koja bi realizirala projekt ima udjel od  50 posto, a da ostatak od po 10 posto pripadne tvrtkama Uniper (bivši E.ON), BASF / Wintershall, Shell, OMV i ENGIE. No, Gazpromovi partneri odustali su nakon što su se pojavili problemi s poljskom antimonopolskom agencijom.

Poljska se protivi gradnji Sjevernog toka 2 bojeći se prevelikog udjela ruskog plina na njezinom tržištu. I Hrvatska je, zajedno s ostalim državama srednje i istočne Europe, pisala prosvjedno pismo predsjedniku Europske komisije Jeane-Claudu Junckeru, smatrajući da Sjeverni tok 2 nije u skladu s europskim energetskim zakonodavstvom i strateškim ciljevima. SAD taj projekt smatra vjetrom u leđa europskoj ovisnosti o ruskom plinu.

S druge strane, projekt podržava Njemačka, a i austrijski OMV-a ocijenio ga je bitnim za europsku energetsku sigurnost, jer je alternativa dobavi plina kroz Ukrajinu, koja je ispolitizirana kompliciranim rusko-ukrajinskim odnosima.

(Hina)