ZAGREB, 10. ožujka 2017. (Hina) – Pobjeda Poljske i Ukrajine nad Gazpromom na Europskom sudu je privremena, a pristup dražbama za korištenje dodatnih kapaciteta plinovoda OPAL Gazprom će imati kad u Europu opet stigne zima koju teško može pregrmjeti bez ruskog plina, piše u petak čitani ruski portal Pogled (Vzglyad).

Dražbe za dodatne kapacitete OPAL-a sudski su blokirane do 2018. godine, zbog tužbe poljske naftne i plinske kompanije PGNiG.

PGNiG je pokrenuo proces protiv Europske komisije zbog njezine odluke o proširenju dostupnosti OPAL-ovih kapaciteta za ruski Gazprom, a tužbi Europskom sudu se 1. ožujka priključio ukrajinski Naftogaz. Poljsko-ukrajinski dvojac tvrdi da dominantni Gazpromov zakup OPAL-a nije u skladu s Trećim energetskim paketom EU-a kojim se želi spriječiti monopol u isporuci plina.

Gazprom nije zadovoljan privremenom zabranom sudjelovanja na aukcijama, ali sudeći po komentarima to nezadovoljstvo u Rusiji ne izaziva pretjeranu zabrinutost.

Ruski komentatori ističu da je rješenje Europskog suda privremeno i donoseno potkraj zime, a morat će biti razmotreno kad ponovno zahladi, tim više jer je dobava ruskog plina u Europu putem Sjevernog toka i OPAL-a za EU jeftinija nego kroz Ukrajinu.

Podsjećaju da je na snazi ostalo Gazpromovo pravo korištenja 50 posto tranzitnih kapaciteta OPAL-a, a zapriječeno mu je sudjelovanje u dražbama za dodatnih 40 posto kapaciteta. Ističu pritom da europsko zakonodavstvo ne brani nikome sudjelovati na dražbama, ali da osim Gazproma to zapravo nikoga ne zanima o čemu govore podaci za siječanj i veljaču kad je Gazpromov plin zauzeo gotovo stopostotni kapacitet OPAL-a.

Upozoravaju da su Poljaci i Ukrajinci Europskom sudu tužili Europsku komisiju, a ne Gazprom te da je potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič ovaj tjedan ustvrdio da je odluka EK-a o omogućavanju dodatnih kapaciteta Gazpromu za OPAL apsolutno ispravna i u skladu s europskim zakonodavstvom.

Ne treba zaboraviti, dodaju ruski analitičari, da unatoč gotovo potpunoj zauzetosti kapaciteta OPAL-a, tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu, ali i plinovod Jamal, koji vodi od zapadnog Sibira do Njemačke i koji i u Poljsku dovodi ruski plin, nije bio ograničen.

OPAL povezuje sjever Njemačke i plinovod Sjeverni tok s jugom Njemačke i zemljama srednje Europe. Izgrađen je 2011. godine i ima transportni kapacitet od 36 milijardi prostornih metara godišnje te predstavlja svojevrsni nastavak Sjevernog toka, kojim se ruski plin dnom Baltika doprema u Europu.

 

(Hina)