ZAGREB, 30. travnja 2017. (Hina) – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle jer su splasnula strahovanja od previranja na francuskoj političkoj sceni i jer su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,9 posto, na 20.940 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 2.384 boda, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 6.047 bodova.

Snažan rast tih indeksa započeo je već na početku tjedna, nakon što je u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj pobijedio favorit tržišta, centrist Emmanuel Macron.

Ankete pokazuju i da će u drugom krugu 7. svibnja Macron uvjerljivo pobijediti lidericu krajnje desnice Marine Le Pen, koje se tržišta plaše jer najavljuje referendum o izlasku Francuske iz eurozone i Europske unije.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 13,6 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

No, krajem tjedna na tržištima je zavladao oprez, među ostalim, zbog naznaka usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

U petak je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao 0,7 posto na godišnjoj razini, znatno sporije u odnosu na 1,2 posto, koliko su očekivali analitičari, i 2,1 posto, koliko je BDP porastao u prethodnom tromjesečju.

To je najsporiji rast gospodarstva od prvog tromjesečja 2014. godine, a posljedica je slabog rasta osobne potrošnje i manjih investicija kompanija u zalihe.

Spori rast loša je vijest za vladu Donalda Trumpa jer je predsjednik SAD-a u izbornoj kampanji najavljivao znatno ubrzanje rasta gospodarstva.

Ovaj podatak izazvao je, također, strahovanja da će Trump morati odgoditi planove o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, što su bili glavni razlozi snažnog rasta cijena dionica od kada je postao predsjednik.

Polovicom tjedna Trumpova vlada predstavila je osnovne crte porezne reforme, no to nije izazvalo znatniju reakciju tržišta jer nije rečeno puno više od onoga što je Trump najavljivao u izbornoj kampanji.

“Uspon cijena dionica splasnuo je u posljednjem dijelu prvog tromjesečja. U idućih nekoliko mjeseci Trump će morati izaći s nekim konkretnim zakonskim prijedlozima ili će tržište biti razočarano. Dosad je bilo puno riječi, a malo djela”, kaže Gary Bradshaw, portfelj menadžer u fondu Hodges Capital Management.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 7.203 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 posto, na 12.438 bodova, a pariški CAC 4,1 posto, na 5.267 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,1 posto, na 19.196 bodova.

(Hina)