ZAGREB, 30. travnja 2017. (Hina) – U tjednu koji su obilježila tromjesečna financijska izvješća i obustava trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi ponovno pali, nakon oporavka tjedan dana prije, a i promet se prepolovio.

Nakon kratkotrajnog oporavka, Crobex indeks prošloga je tjedna ponovno zaronio u negativno područje, potonuvši 2,43 posto, na 1.901 bod.

Crobex10 spustio se, pak, za 0,96 posto, na 1.128 bodova.

Redovni promet iznosio je 53 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego u tjednu ranije. Još 5,2 milijuna kuna ostvareno je u blok transakciji dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 800 kuna za dionicu.

“U fokusu ulagača protekloga tjedna bila je objava financijskih izvještaja za prvo tromjesečje 2017., kao i vijesti koje su pristizale iz koncerna Agrokor. Sljedeći tjedan očekujemo neizvjesnost oko dionica iz sastava koncerna Agrokor, s obzirom na obustavu njihovog trgovanja, a promet i kretanje Crobexa početkom tjedna mogli bi ovisiti o objavljenim rezultatima kompanija u petak poslijepodne”, ističe Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 7,34 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,4 posto, na 178,70 kuna.

HT je u petak izvijestio da je u prvom je tromjesečju ostvario 1,82 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je 8,7 posto više nego godinu prije, dok je neto dobit porasla za 9,5 posto, na 149 milijuna kuna.

Kako se navodi u financijskom izvješću, konsolidacija Crnogorskog Telekoma u siječnju ove godine pozitivno je utjecala na rezultate HT-a.

Odgoda objava Agrokorovih izvješća

Trgovanje dionicama kompanija iz sastava koncerna Agrokor od četvrtka oko 16,00 sati je obustavljeno, nakon što su te kompanije izvijestile o sazivanjima glavnih skupština i da je zaustavljen daljnji rad na reviziji financijskih izvještaja za 2016. godinu. Stoga te kompanije neće biti u mogućnosti imati revidirana financijska izvješća za 2016. do 30. travnja 2017. godine.

Iz Agrokora su, pak, priopćili da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u financijskim izvješćima Grupe, a namjerava imenovati PricewaterhouseCoopers (PwC) revizorom za 2016. godinu.

Do obustave trgovanja dionicom Leda prošloga je tjedna ostvareno 6,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula 8,7 posto, na 2.450 kuna.

Dionica Belja pojeftinila je, pak, više od 12 posto, na 8,05 kuna, uz 1,3 milijuna kuna prometa.

Dionici Zvijezde cijena je potonula više od 24 posto, na 50 kuna, Vupiku za 5,23 posto, na 18,86 kuna, a Jamnici, za 0,27 posto, na 54.850 kuna. Dionici Tiska, pak, cijena je porasla 7,7 posto, na 140 kuna.

Pad Podravke unatoč ugovoru u Kataru

Od važnijih korporativnih vijesti, Jurić ističe da je Podravka u ponedjeljak objavila da je potpisala ugovor o distribuciji sa velikim katarskim distributerom i podružnicom jedne od najvećih katarskih grupacija, te joj je na taj način omogućen ulazak na sva prodajna mjesta u Kataru kao i dugoročni razvoj poslovanja na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi.

Krajem tjedna Podravka je objavila da je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 18 milijuna kuna, što je znatno manje u odnosu na 60 milijuna u istom razdoblju lani, te je najavila isplatu dividende od 7 kuna po dionici.

Dionica Podravke prošloga je tjedna pojeftinila 7,9 posto, na 338 kuna, uz 2,6 milijuna kuna prometa.

“Oštro je pala i cijena dionice Viadukta, samo u ponedjeljak za 9 posto, uglavnom kao posljedica nastavka negativnih vijesti vezanih uz ovu veliku građevinsku kompaniju. Naime, u petak je objavljena vijest da je Viadukt izgubio glavninu radova na mostu Svilaj zbog nesigurnosti ministarstva prometa i komunikacija BiH da zbog svojih problema Viadukt neće moći završiti radove u roku”, navodi Jurić

Cijena dionice Viadukta potonula je prošloga tjedna 26,5 posto, na 84,02 kune, uz promet od 286.000 kuna.

Zagrebačka banka u gubitku

Znatno je pala i cijena dionice Zagrebačke banke, za 19,2 posto, na 47,28 kuna, uz 1,44 milijuna kuna prometa.

Zagrebačka banka d.d. prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila je gubitak nakon oporezivanja od 167 milijuna kuna uslijed povećanja vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima i rezervacija na 800 milijuna kuna, u najvećoj mjeri zbog povećanja rezervacija po plasmanima trgovačkim društvima, navodi se u poslovnom izvješću.

Poslovni prihodi banke u tom su razdoblju povećani gotovo 7 posto, na 1,06 milijardi kuna, a dobit prije vrijednosnih usklađenja bila je 8 posto veća i iznosi 570 milijuna kuna.

Đuro Đaković objavio je, pak, u srijedu dobre rezultate poslovanja – rast prodaje za 52 posto te dobit od 7 milijuna kuna – nakon što su u prethodnim razdobljima ostvarivali gubitak, dodaje Jurić.

Dionica Đure Đaković grupe bila je među likvidnijim izdanjima najveća dobitnica, s rastom cijene za 19,7 posto, na 41,89 kuna.

“Četvrtak je donio oštar i najveći ovotjedni pad Crobexa od 2,58 posto. Općenito možemo reći da je u vladalo negativno raspoloženje na burzi, jer su padale cijene likvidnih dionica iz različitih sektora, prehrambenog (Ledo, Podravka), turističkog (Valamar, Plava laguna) i ICT sektora (HT, Ericsson Nikola Tesla)”, kaže Jurić.

Dodaje da je petak bio obilježen obustavom trgovanja dionicama iz sastava koncerna Agrokor, što se negativno odrazilo na promet na burzi koji je bio relativno skroman.

(Hina)