ZAGREB, 7. svibnja 2017. (Hina) – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i uvjerenju ulagača da će na predsjedničkim izborima u Francuskoj pobijediti favorit tržišta Emmanuel Macron.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,3 posto, na 21.006 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 2.399 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 6.100 bodova.

Rast cijena dionica treći tjedan zaredom i rekordni doseg S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,7 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak da je u travnju u SAD-u broj radnih mjesta povećan za 211.000, znatno više u odnosu na 79.000 mjesec dana prije i više nego što su analitičari očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 4,4 posto, najnižu razinu u gotovo 10 godina, što ukazuje na nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svojem planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji 75 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u lipnju.

Povećanje kamata obično loše utječe na tržište kapitala, no sada ulagači vjeruju da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje cijene novca.

“Premda postoje bojazni da se rast gospodarstva ne ubrzava toliko koliko su se ulagači nadali, podaci s tržišta rada pokazuju da je gospodarstvo u dobrom stanju”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, na 7.297 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,2 posto, na rekordnih 12.716 bodova, a pariški CAC 3,1 posto, na 5.432 boda.

Snažan rast tih indeksa zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju favorit tržišta centrist Emmanuel Macron pobijediti lidericu krajnje desnice Marine Le Pen.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 19.445 bodova.

(Hina)