NEW YORK, 6. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte i boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 0,26 posto, na 21.006 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 2.399 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 6.100 bodova.

Rekordni doseg S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru za 1,6 posto jer su se cijene nafte oporavile nakon oštrog pada dan prije.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je u travnju u SAD-u broj radnih mjesta povećan za 211.000, znatno više u odnosu na 79.000 mjesec dana prije i više nego što su analitičari očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 4,4 posto, najnižu razinu u gotovo 10 godina, što ukazuje na nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada.

U srijedu su čelnici američke središnje banke poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svojem planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji 75 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u lipnju.

Povećanje kamata obično loše utječe na tržište kapitala, no sada ulagači vjeruju da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje cijene novca.

“Premda postoje bojazni da se rast gospodarstva ne ubrzava toliko koliko su se ulagači nadali, podaci s tržišta rada pokazuju da je gospodarstvo u dobrom stanju. Ako se tome pridoda rast cijena nafte, jasno je da su to glavni razlozi ovog uspona indeksa”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,7 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Od 8. studenoga, kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je snažnih 12,1 posto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, u posljednje vrijeme rast indeksa je usporen jer ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti realizirati svoja obećanja.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 0,3 posto, dok je S&P 500 osvojio 0,6, a Nasdaq indeks 0,9 posto, što je treći tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 7.297 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 12.716 bodova, a pariški CAC 1,12 posto, na 5.432 boda.

(Hina)