– Cromaris više od 80 posto svojih proizvoda izvozi, od čega najviše u Italiju. Zbog koronavirusa moguće su negativne posljedice i na naše poslovanje. Razmjeri štete ovisit će, naravno, o trajanju ove pandemije. Suočavamo se s logističkim poteškoćama, kao i s pritiskom na potražnju na pogođenim tržištima. Pratimo situaciju i poduzimamo sve što je moguće, nadajući se da će se situacija uskoro poboljšati – navode iz Adrisa.

Logistički problemi koje spominju u transportu ribe dio su briga koje muče i domaće proizvođače Baby Beef junetine koja se desetljećima izvozi u Italiju i temelj je razvoja tovnog govedarstva u Hrvatskoj.

– Situacija koja se odvija zadnjih nekoliko tjedana u Italiji i panika koja je nastala zbog epidemije koronavirusa zatvorila nam je i to tržište prošlotjednim otkazivanjem svih narudžbi milanskih rezova i izvoza žive junadi u talijanske klaonice, čime je ugrožen posao od gotovo pola milijarde kuna prihoda na godišnjoj razini. Kompletan je izvoz nakon 25 godina jednostavno stao, što nas stavlja u bespomoćan položaj, a tovu junadi kao značajnoj izvoznoj grani hrvatske poljoprivrede prijeti gašenje – kaže Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby Beef.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay