Šuma odredbi o zaštiti na radu

Vaše radno mjesto, primjerice za računalom, trebalo bi odgovarati šumi odredbi zakona i pravilnika o zaštiti na radu. Monitor računala trebao bi biti na točno određenoj udaljenosti od vaših očiju, a stolac određene visine. Osvjetljenje prirodno i umjetno u prostoriji je također propisano, a tipkovnica vam ne bi smjela reflektirati svjetlost. Stolac bi trebao biti ergonomski, a u vašoj blizini trebao bi se nalaziti aparat za gašenje požara i ormarić s prvom pomoći. Kao i u svakom drugom uredu.

Sve obaveze ostaju

“Obveza je poslodavca da radniku osigura uvjete za rad, da vodi brigu o organizaciji posla i sigurnosti radnika te radnom vremenu i odmorima koje je dužan osigurati u skladu sa zakonima. Jednako tako, postojala bi obveza radnika da poštuje i izvršava obveze iz radnog odnosa s dužnom pažnjom, te da vodi pri tome računa o svojoj sigurnosti i zaštiti zdravlja, kao i sigurnosti i zaštiti zdravlja ostalih radnika”, poručuju iz Ministarstva rada.

Nemogući uvjeti, vjerojatno nitko neće kontrolirati

Poslodavci u ovoj situaciji to nikako ne mogu izvesti. Logistički je nemoguće preurediti svačiji stan u ured i opskrbiti ga svime što zakon propisuje. Kada bi i bilo moguće takve troškove odjednom ni jedan poslodavac ne bi mogao ili želio podnijeti jer nije sigurno koliko će ova situacija potrajati, a troškovi bi premašivali zaradu u nesigurnim vremenima. Zbog toga bi bilo dobro da i radnici budu fleksibilni i da ne traže od svojih poslodavaca nemoguće, nego da rade s onim što imaju i gdje imaju.

Kako pak neslužbeno doznajemo od izvora bliskih Državnom inspektoratu, oni nemaju mogućnosti, snage, a ni volje provjeravati po stanovima kakvi su kome uvjeti rada i sjedi li za svojim računalom u propisanom stolcu ili je zalegao u krevet pa na (formalno) protuzakonit način radi svoj posao.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay